2 Kasım 2014 Pazar

OSMAN BEY’İN ADI GERÇEKTE OTMAN MIYDI?

Osmanlı için Fransızcada “Ottoman”,  İngilizce’de “Ottoman”, Yunanca “Οθωμανική”,  (Othomaniki), İspanyolcada “Otomano”,  İtalyanca’da “Ottomano” denir… Bu dillerin hepsinde “s” sesi olmasına karşın “Osmanlı” neden böyle anılmıştır?
Konuyla ilgili bazı tarihi kaynaklara göz atsak neler çıkar karşımıza?
- Şeyh Ede Balı, “(…)Osmanlı Devleti’nin manevi kurucusu, Horasan erlerinden baba İlyas'ın müridi, Nevşehirli Hace Bektaş Veli ile Kırşehirli Ahi Evren’in muasırı, ahi teşkilatının dönem reisi, Otman Gazi ve bacanağı Dursun Fakih’in kayınpederidir.” (A.Hamit ÖZYAYLA, Söğütte 400 Çadır, İlkadım Dergisi)
- Şeyh Ede Balı, Osmanlı’nın kurucusu kabul edilen Otman [Ataman] Bey’e destur veren ve Otman’ın gördüğü rüyayı yorumlayarak; “Oğul Otman, sana müjdeler olsun ki, Hak Teâlâ sana ve nesline padişahlık verdi; mübarek olsun. Ve kızım Malhun Hatun senin helalin oldu,” diyerek, kızını Otman Gazi’ye nikâhlamış ve damadı Otman Gazi’ye şöyle vasiyet etmiştir: (…) (Aşık Paşaoğlu Tarihi, s.16)
- Osmanlı Devletinin kurucusu Otman (Ataman) Bey’in adına  Anadolu ve Rumeli’nde Bektaşi tekkeleri kurulmuştur, bu tekkelerden biri olan Otman Baba’nın  adı her zaman Sarı Saltuk, Kızıl Deli Sultan gibi Batıda tekke kurmuş pirlerle birlikte anılır. Otman Baba Velayetnamesi  ünlüdür. Buna göre Otman Baba  yedi dilimli taç giyer, bunlardan iki dilimlisi Elifi Horasani, dört dilimlisi de Hüseyini taç diye adlandırılmıştır.
- Türkolog İrene Melikof da (Uyur İdik Uyardılar) Osman Bey’in adının gerçekte “Otman” olduğunu savunur…

Otman adı, “Osman”a  sonradan dönüştürülmüştür…

Hiç yorum yok: