4 Ocak 2011 Salı

NOEL BABA NEDEN KIRMIZI GİYER? YILBAŞI ÇİÇEĞİ NEDEN KIRMIZIDIR?

Noel Baba, pagan inançların Aralık bayramını Hristiyanlaştırmanın simgesi olmuştur. Bugünkü Fethiye’de bulunan ve eski zamanlarda adı Patara olan liman kentinde doğan Aziz Nikola, daha sonra Demre’de yaşamış ve ölmüştür. İsa’nın doğum günü olarak adlandırılan Noel bayramının da simgesi olmuştur.

Aralık bayramlarında (Şeb-i Yelda, Saturnalis, Yeni yıl kutlaması, Yule gibi) birlikte yemek yeme, paylaşma, dostlarla bir arada olma ve ihtiyaç sahiplerine yardım etme temaları görülür. Bu kutlamalar, uzun kış gecelerinin kısalmaya başlaması, günlerin uzaması nedeniyle doğan yeni güneşin şerefine düzenlenen kutlamalardır. Aziz Nikola, yaşamı süresince, çevresine iyilik eden, hediyeler veren, yardım eden biri olarak tanınmıştır. Onun hakkında, geceleri evlenme çağındaki fakir kızların pencerelerine drahoma paraları bıraktığı da yazılır. Bu davranış, Aralık kutlamalarının ruhuna uygun olduğu için, aziz Nikola da Noel’in simgesi olmuştur.

Daha sonra insanoğlunun parlak ticarî zekası bugünkü noel baba imajını üretti ve onu markalaştırdı.

Peki Noel baba neden kırmızılara büründürüldü?

Aziz Nikola herhalde sokaklarda o komik kırmızı giysilerle gezmiyordu!

Kırmızı, 21 Aralık gündönümü nedeniyle yapılan Aralık bayramlarının sembol rengidir. Çünkü 22 Aralıktan itibaren gündüzler uzamaya başlar dolayısıyla bu, “güneşin zaferidir”. “Yeni güneş doğumu” nedeniyle Şeb-i Yelda’da karpuz yenir, kırmızı yiyecekler tüketilir. Saturnalis’te kırmızı frig şapkaları giyilir (Noel babanın başındaki). Kırmızı, güneşin sembolüdür. Noel bayramı da aslında bu eski “yeni güneş doğumu” bayramlarından ilham alınarak formüle edildiği için, kırmızı renk hakim kılınmıştır.

Yılbaşı çiçeğinin kırmızı olmasının nedeni de budur.

Hiç yorum yok: