13 Eylül 2008 Cumartesi

YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN BİR KAÇ NOT

- Dili her fırsatta kullanmak için olanaklar yaratın. Örneğin cep telefonunuzun dil ayarını, öğrenmek istediğiniz dile çevirin. Bu şekilde kullanmaya çalışın.
- Bilmediğiniz bir sözcük ile karşılaştığınızda üşenmeyin, sözlüğe bakın.
- Otobüste, dolmuşla, vb. seyahat ederken gördüğünüz objelerin yabancı dildeki karşılıklarını aklınızdan geçirin. Örneğin ağaç; İngilizcesi; tree, Fransızcası arbre gibi.
- Bazen kafanızda cümleler kurun. Okuduğunuz bir yazı, TV’de, radyoda duyduğunuz bir sözün yabancı dilde nasıl söyleneceğini düşünün, araştırın.
- Sözlük ve dilbilgisi kitabı elinizin altında olsun. Aklınıza takılan “her şeye” üşenmeyin, bakın. Bulana kadar araştırın.
- Merak ettiğiniz konuları bilenlere sorun, danışın.
- Öğrenmek istediğiniz dildeki internet sitelerini gezin.
- Öğrenmeyi amaçladığınız yabancı dildeki filmleri TV kanallarını izleyin (uydudan, kablo yayından vb.) Söylenenlerden anlamasanız bile, o dilin melodisine kulağınız alışır.
- Bir el işi yapıyorsanız (örneğin mutfakta, ütüde.. iseniz, araba kullanıyorsanız) yabancı dilde CD, kaset dinleyin.
- O dili öğrenmekte olan arkadaşlarınızla öğrenmekte olduğunuz dilde konuşup alıştırma yapın.
- Yazın. Öğrendiklerinizi sık sık yazarak alıştırma yapın.
- Yanlış yapmaktan korkmayın.
- Dil, kültür öğesidir. Öğrenmek istediğiniz dilin ait olduğu kültürü inceleyin. Öğrenebildiğiniz öğrenin. Örneğin Fransızca öğreniyorsanız, Fransız edebiyatçılarının romanlarını, şiirlerini okuyun. Fransız tarihini öğrenmeye çalışın, Fransız şarkıcıların şarkılarını dinleyin. Ressamlarından, devlet adamlarından bilginiz olsun.
- Dil öğrenirken ilgili kültürün düşünce akımları önemlidir. Öğrendiğiniz dilin ait olduğu kültürdeki düşünce akımlarını, o kültürdeki yaygın din ve inançları inceleyin.

Hiç yorum yok: