2 Kasım 2014 Pazar

OSMAN BEY’İN ADI GERÇEKTE OTMAN MIYDI?

Osmanlı için Fransızcada “Ottoman”,  İngilizce’de “Ottoman”, Yunanca “Οθωμανική”,  (Othomaniki), İspanyolcada “Otomano”,  İtalyanca’da “Ottomano” denir… Bu dillerin hepsinde “s” sesi olmasına karşın “Osmanlı” neden böyle anılmıştır?
Konuyla ilgili bazı tarihi kaynaklara göz atsak neler çıkar karşımıza?
- Şeyh Ede Balı, “(…)Osmanlı Devleti’nin manevi kurucusu, Horasan erlerinden baba İlyas'ın müridi, Nevşehirli Hace Bektaş Veli ile Kırşehirli Ahi Evren’in muasırı, ahi teşkilatının dönem reisi, Otman Gazi ve bacanağı Dursun Fakih’in kayınpederidir.” (A.Hamit ÖZYAYLA, Söğütte 400 Çadır, İlkadım Dergisi)
- Şeyh Ede Balı, Osmanlı’nın kurucusu kabul edilen Otman [Ataman] Bey’e destur veren ve Otman’ın gördüğü rüyayı yorumlayarak; “Oğul Otman, sana müjdeler olsun ki, Hak Teâlâ sana ve nesline padişahlık verdi; mübarek olsun. Ve kızım Malhun Hatun senin helalin oldu,” diyerek, kızını Otman Gazi’ye nikâhlamış ve damadı Otman Gazi’ye şöyle vasiyet etmiştir: (…) (Aşık Paşaoğlu Tarihi, s.16)
- Osmanlı Devletinin kurucusu Otman (Ataman) Bey’in adına  Anadolu ve Rumeli’nde Bektaşi tekkeleri kurulmuştur, bu tekkelerden biri olan Otman Baba’nın  adı her zaman Sarı Saltuk, Kızıl Deli Sultan gibi Batıda tekke kurmuş pirlerle birlikte anılır. Otman Baba Velayetnamesi  ünlüdür. Buna göre Otman Baba  yedi dilimli taç giyer, bunlardan iki dilimlisi Elifi Horasani, dört dilimlisi de Hüseyini taç diye adlandırılmıştır.
- Türkolog İrene Melikof da (Uyur İdik Uyardılar) Osman Bey’in adının gerçekte “Otman” olduğunu savunur…

Otman adı, “Osman”a  sonradan dönüştürülmüştür…

5 Mayıs 2014 Pazartesi

BİZANS

Bizans adı halk arasında kullanılagelmiştir. Önceleri, bugünkü Topkapı sarayının bulunduğu bölgeye M. Ö. 667 yılında Yunanistan’dan gelen Megaralı Yunanlılar kurdukları kente “Byzantion” adını vermişlerdi. Bu adın, “Byzas” adlı  krallarıyla bağlantılı olduğu belirtilmiştir. Yüzyıllarca “Doğu Roma” denilen ülkeye “Bizans” denmesi İmparator Herakleios devrinde (610 – 641)  gerçekleşmişti. Doğu Romalılar İstanbul’un fethine kadar Yunanca konuşuyorlardı ama kendilerini Romalı olarak görüyorlardı. Bizans adını, 16. Yüzyılda Alman hümanist Hieronymus Wolf (1516 – 1580) da kullanmıştır. Bu ad, daha sonra, giderek yaygınlık kazanır.
Doğu Roma’nın kurucusu olan İmparator Konstantin I, bugün adı İstanbul olan kente, “Nova Roma” (Yeni Roma) adını vermişti. Ölümünden sonra, bu kent, kendi adıyla anıldı ve buraya “Constantinopolis” denildi. "İstanbul" adı da bunun, ağızlarda değişmiş halidir.

Byzantion için basılan ilk paralarda gerek Sasaniler zamanında, gerek daha sonra Roma İmparatorluğu zamanında, amblem olarak ay ve yıldız kullanılmıştır.



6 Ocak 2014 Pazartesi

HAYVAN ADLARINDAKİ “-LAN” SONEKİ "ÖLDÜREN" ANLAMI TAŞIR

Türk dilinde, yılan, kaplan, arslan, sırtlan gibi hayvan adlarının sonekleri olan –lan eki, hayvanın öldürücü olduğunu belirten ektir. Bunlar, aynı zamanda toprak hayvanlarıdır. Karada yaşarlar.